Mentale uitdaging

  

Mentale uitdaging is onmisbaar. Speel dagelijks zoekspelletjes met je hond. Verstop bijvoorbeeld zijn brokjes onder plastic bekertjes, strooi ze uit tussen z'n knuffels, op een snuffelmat of gooi ze buiten op het gras. Er zijn ook puzzels te koop waarmee je je hond kunt uitdagen en de Kong Wobler is een leuke kegel waar je brokjes in kunt stoppen. Leer je hond minimaal de basiscommando’s zoals zit, af, blijf, poot en hier en vul deze aan met nog ontelbaar veel mogelijke trucjes. De hond moet zijn hersens gebruiken en dat is leuk en vermoeiend. Geef hem opdrachten zoals op een matje zitten, om een boom lopen of speel verstoppertje met hem. Maak een parcour in de tuin en ga samen gezellig aan de slag. Bouw het wel allemaal rustig op. Het gaat er niet om dat je hond heel veel trucjes kan, het belangrijkste is dat jullie leuk samen bezig zijn en elkaar steeds beter aan voelen. Jullie band zal groeien, jij zult trots zijn op je hond en de hond voelt zich fijn bij jou. Als je merkt dat je hond zich niet meer kan concentreren dan is het tijd om te stoppen en ga je later weer verder. Beter drie keer per dag tien minuutjes oefenen dan één keer een half uur. Beloon heel veel het goede gedrag en blijf geduldig als het niet lukt. Sluit altijd positief af! Blijf alle commando’s regelmatig herhalen. Vraag ook elke keer voordat je je hond beloont met iets een commando uit te voeren. Laat je hond dus zitten voordat je naar buiten gaat, vraag een poot voordat hij het snoepje krijgt en laat hem gaan liggen voor het eten.

Mentale uitdaging is ook in aanraking komen met nieuwe situaties. Omdat puppies nog niet veel mogen lopen kun je ze ook al dragend de wereld laten verkennen. Neem hem op je arm mee en laat hem kennis maken met de bus, mens en dier. Ook een autoritje hoort erbij. Nieuwe omgevingen en nieuwe situaties zijn heel belangrijk voor de hond. Al die indrukken zijn vermoeiend voor je hond, dus zal hij na afloop tevreden in zijn mand liggen. De socialisatie is juist de eerste paar maanden het allerbelangrijkste. Je hond zal beter in balans zijn als hij zelfvertrouwen heeft en dat zelfvertrouwen dat bouw je voornamelijk in de eerste maanden van zijn leven op. Ook een volwassen hond moet je blijven uitdagen en kennis laten maken met nieuwe situaties. Dit zal heel erg jullie band versterken. Zorg in elke nieuwe situatie dat je zelf ontspannen en rustig bent. 

Wij zijn geen voorstanders van het gooien met balletjes, dat maakt de honden erg druk, soms gaan ze obsessief gedrag vertonen.  

Vergeet niet je hond ook voldoende rust te geven, een overprikkelde hond wordt druk.